UEFA EURO – Hele historien


Den danske fodbold selvforståelse er i høj grad præget af én stor begivenhed – EM 1992. Myten om de danske drenge der ankom til Sverige i badetøfler og endte med at chokere hele fodbold verdenen med meriterende sejre over storhold som Holland og Tyskland, er blevet genfortalt til ukendelighed og senest filmatiseret med Ulrich Thomsen i hovedrollen som Ricardo. Men hvordan startede de Europæiske fodboldmesterskaber egentlig? Og hvordan kan det være at en turneringssejr for over 20 år siden stadig sidder så forankret i de danske fodboldfans hukommelse og selvforståelse? Jeg har taget et kig i historiebøgerne for se nærmere på UEFA EURO turneringen, herunder vinderne, taberne, myterne og legenderne.

Ideen til en fælleseuropæisk fodboldturnering blev først foreslået af den franske fodboldforbund generalsekretær Henri Delaunay i 1927, men det var ikke før 1958, at turneringen blev startet, tre år efter Delaunay’s død. Til ære for Delaunay er EM trofæet opkaldt efter ham. Turneringen i 1960 blev afholdt i Frankrig og den blev vundet af Sovjetunionen 2-1 over Jugoslavien, i en anspændt finale i Paris. Spanien afholdt den næste turnering i 1964 og slog titelindehavere, Sovjetunionen, 2-1 i finalen på Santiago Bernabéu i Madrid. Turneringens format forblev den samme i 1968 turneringen og blev vundet af Italien 2-0 over Jugoslavien der samtidig var vært for turneringen. Belgien var vært for 1972 turneringen, som Vesttyskland vandt ved at slå Sovjetunionen 3-0 i finalen, med blandt andet to mål af den legendariske tyske torjäger Gerd Müller og et enkelt af Herbert Wimmer på Heysel Stadion i Bruxelles. To år senere vandt Tyskland VM med mange af de samme spillere i en gylden periode for tysk fodbold. Tjekkoslovakiet slog Vesttyskland i 1976 turneringen i en nyligt indført straffesparkskonkurrence hvor Antonín Panenka med et “dristig” chip sikrede Tjekkoslovakiet sejren. Målet er sidenhen blevet legendarisk og alle kender den dag i dag et såkaldt Panenka straffespark.

Antonin Panenka laver en “Panenka”

Tyskland vinder EM 1972

Fra 4 til 8 hold

Helt op til 1980 bestod turneringen kun af fire hold, men blev dengang udvidet til 8 hold. Turneringen blev afhold i Italien og blev vundet af Vesttyskland ved at slå Belgien 2-1, med to mål scoret af Horst Hrubesch på Stadio Olimpico i Rom. Frankrig vandt deres første store titel hjemme i 1984 turneringen, hvor deres kaptajn Michel Platini lavede 9 mål på bare 5 spillede kampe, herunder åbnings målet i finalen, hvor de slog Spanien 2-0. Platini er fortsat den mest scorende spiller i turneringen med sine 9 mål. Vesttyskland var vært UEFA Euro 1988, men tabte 2-1 til Holland, deres traditionelle rivaler, i semifinalerne, som udløste kraftige festlighederne i Holland. Holland endte med at vinde ved at slå USSR 2-0 på Olympia Stadion i München, i en kamp hvor Marco van Basten scorede en af de mest mindeværdige mål i fodboldens historie, med en spektakulær volley fra en spids vinkel.

Marco Van Basten scorer et af EM historiens flotteste mål

Det danske mirakel

UEFA Euro 1992 blev afholdt i Sverige, og blev vundet af Danmark, der egentlig kun var med i turneringen fordi UEFA ikke tillod Jugoslavien at deltage på grund af Krig i landet. Danmark slog de forsvarende mestre Holland i semifinalerne på straffespark og besejrede derefter verdensmestrene Tyskland 2-0 i finalen, hvor John Faxe blandt andet ramte den lige i røven. Turneringen var også den første turnering, hvor et forenet Tyskland deltog og samtidig også den første store turnering hvor spillernes navne var trykt på ryggen.

Danmark slår Tyskland i finalen i EM 1992

Fra 8 til 16 hold

England var vært ved UEFA Euro i 1996, hvor man for første gang i turneringen officielt brugte navnet ”Euro” plus årstallet til at beskrive turneringe. Det var samtidig også året hvor antallet af deltagende hold doblede til 16 hold. Tyskland vandt finalen 2-1 mod det nydannede Tjekkiet takket være det første golden goal nogensinde i en stor turnering, scoret af Oliver Bierhoff. UEFA Euro 2000 var den første turnering, der blev afholdt af to lande nemlig Holland og Belgien. Frankrig, de regerende verdensmestre, slog Italien 2-1 efter ekstra tid, da Sylvain Wiltord udlignede i allersidste minut af ordinær spilletid, hvorefter David Trezeguet scorede vinderen på golden goal i den forlængede spilletid. UEFA Euro 2004, blev ”det nye 1992”, da Grækenland på mirakuløs vis vandt 1-0 i finalen over Portugal med et mål scoret af Angelos Charisteas i en turnering hvor Grækenland havde odds 150-1 som samlet vinder. På vej til finalen slog de også de forsvarende mestre Frankrig, samt Tjekkiet med et såkaldt silver goal, hvor en føring ved halvleg i den forlængende spilletid betød en sejr. 2008 turnering blev arrangeret af Østrig og Schweiz og det var blot anden gang at to nationer hostede sammen og den første udgave, hvor det nye trofæ blev tildelt vinderen. Spanien besejrede Tyskland 1-0, med et mål scoret af Fernando Torres i det 33. minut. Dette var Spaniens første titel siden 1964 turneringen. Spanien spillede en fantastisk turnering og var det højest scorende hold med 12 mål. David Villa sluttede som topscorer med fire mål og Xavi blev tildelt turneringens spiller, hvor ni spanske spillere blev udvalgt til UEFA Euro 2008 Allstars holdet. UEFA Euro 2012 turneringen blev hosted af Polen og Ukraine, hvor Spanien besejrede Italien 4-0 i finalen, og dermed blev den første nation til at forsvare en EM titel og den første nation til at vinde tre store internationale turneringer i træk (EM 2008, VM 2010, Euro 2012). Ved at score det tredje mål i finalen, blev Fernando Torres den første spiller til at score i to EM-slutrunde finaler. Et underkendt mål i England vs. Ukraine i gruppespillet, fik præsidenten for FIFA Sepp Blatter til at snakke om nødvendigheden af “GLT (Goal-line teknologi), da bolden tydeligt havde krydset linjen. En teknologi der den dag i dag er en fast del af turneringen.

Spanien vinder 4-0 i EURO 2012 finalen

Fra 16 til 24 hold

UEFA Euro 2016 turneringen, der i øjeblikket kører i Frankrig, består for første gang af 24 hold. Frankrig slog blandt andet Tyrkiet og Italien i kapløbet om værtskabet, hvilket betyder at Frankrig nu har hosted turneringen tre gange. I 2020 kommer turneringens kampe til at være spredt ud over en mange forskellige Europæiske lande og byer og Danmark kommer blandt andet til at skulle hoste mindst én kamp.


Russiske hooligans skader fodbolden


Russiske hooligans har skabt store problemer under dette års EURO 2016 og sat fodbolden i et dårligt lys. Men hvorfor er det netop de russiske fans der skaber problemer?  Svaret skal findes i politik og russisk machokultur, hvor vold er en integreret del af samfundet og ikke mindst fodboldmiljøet. 

(Advarsel: Voldeligt indhold)

Marseille’s anklager, Brice Robin, sagde efter urolighederne i kølvandet på England vs. Rusland at 150 russiske hooligans står bag meget af den vold, der brød ud i byen og at disse hooligans er”trænet til at kæmpe“. Ikke som professionelle, men som ekstreme fans, der er vant til at kæmpe i deres hjemland i organiserede hooligan masseslagsmål. Omkring 35 mennesker er blevet såret, herunder en 50-årig engelsk fan, der har pådraget sig alvorlige hjerneskader efter at være blevet slået i hovedet med jernstænger. I mellemtiden har Roy Hodgson og Wayne Rooney opfordret tilhængere til at holde sig ude af problemer efter at UEFA truede med at kaste både England og Rusland ud af turneringen, mens Ruslands ledelsesorgan også har set sig nødsaget til at opfordre deres fans til at “adlyde loven” og “respektere modstandere og deres fans “.

Det kan som dansker være svært at sætte sig ind i den russiske macho kultur og normerne for hvad der i deres optik er rigtigt og forkert. Den russiske næstformand for parlamentet som samtidig også er i bestyrelsen i det russiske fodboldforbund går for eksempel ud og udtaler på sin Twitter profil at “Det er godt gået af vores drenge!” Hvilket i dansk regi selvfølgelig ville være en kæmpe skandale og lige med en fyrreseddel fra både parlament og fodbold bestyrelsen, men som i Rusland går mere eller mindre ubemærket hen, da man er vant til at vold og macho kultur dominerer både politik, sport og samfundet generelt.

Hooliganismen i Rusland har i de seneste år taget til og specielt klubberne CSKA Moskva og Spartak Moskva er kendt for de såkaldte organiserede masseslagsmål, hvor fans i bedste green street hooligan stil mødes for at slå løs på hinanden på afsides locations i og omkring Moskva.

(Advarsel: Voldeligt indhold)

Der bliver i landet som sådan ikke set ned på disse uroligheder, for i Rusland ser man op til “den stærke mand” og  ser stadigvæk sig selv som en nation der kæmper imod Vesten, hvilket gør at muligheden for at smadre de engelske hooligans, pludselig bliver en politisk begivenhed der kan sættes i relation til de sidste års mange kontroverser imellem Rusland og Vesten, på baggrund af blandt andet den Russiske invasion af Ukraine.

Men hvad er så løsningen her? Det er jo sørgeligt at dårlig opførsel fra de russiske fans skal have indflydelse på om Rusland deltager i fremtidige europamesterskaber, men måske er det i virkeligheden det der skal til for at sætte en stopper for fodboldvolden. Det vil samtidig også tvinge den Russiske regering og fodboldforbund til i højere grad at bekæmpe hooliganismen.

Hvad mener i? Skal Rusland smides ud af EM på baggrund af deres fans voldelige opførsel, eller skal man forsøge at finde en anden løsning på problemet? Deltag i debatten. 


Hvem løber med topscorertitlen?


På baggrund af en gennemgang af de forskellige grupper og potentielle topscorere, vil jeg vurdere Ronaldo som den største favorit til topscorertitlen også selvom Portugal formentlig ikke vinder turneringen og måske endda kun kommer til kvartfinalen. Den eneste der kan ”stjæle” Ronaldos topscorertitel er Müller. Grunden til at jeg ser Ronaldo som favorit skyldes 3 faktorer: Form, gruppe og talent.


Form

Ronaldo har haft en udemærket sæson i Real Madrid hvor specielt afslutningen af sæsonen bød på masser af mål og en CL titel. Ud over det bød han ind med 2 mål i Portugals sidste testkamp, dog på en billig baggrund imod upåagtede Estland der blev kørt over med 7-0. Vigtigst af alt viste kampen at Ronaldo på trods af en lang sæson ikke døjer med større skader, som tilfældet har været mange af de andre slutrunde år. En Ronaldo i form bliver gift for hold som Island og Ungarn.

Gruppe

Portugal er havnet i den måske svageste gruppe i hele turneringen sammen med Island, Ungarn og Østrig og kigger man på de andre potentielle topscorere rundt omkring i de forskellige grupper så som Müller (Polen, Rusland og Ukraine) og Griezmann/Giroud (Albanien, Rumænien og Schweiz), har de væsentligt stærkere modstandere i gruppen der gør at de potentielt ikke kommer til at score så mange mål som Ronaldo i gruppespillet. Så selvom både Tyskland og Frankrig har et bedre hold og har potentiale til at gå længere i turneringen, så er det altså typisk mange mål i gruppespillet der gør at du i sidste ende bliver topscorer i en turnering, hvis altså dit hold samtidig formår at komme til kvart, semi eller finale.

Talent

Sidste argument for at Ronaldo snupper titlen er at han har det suverænt største målscorertalent af de potentielle topscorere i turneringen. Hans målgennemsnit de sidste mange sæsoner taler for sig selv og de senere år er han bare blevet bedre og bedre på landsholdet.


Bettingsidernes favoritter

Skal man tro på bettingsiderne bliver det en kamp imellem Müller, Ronaldo og Giroud der generelt har de laveste odds som topscorere i turneringen. Derefter følger navne som Greizmann Kane, Lewandowski og Morata.

 

Favoritter


Müller: = 8,7 i gennemsnit. Højeste odds =  10 hos  Unibet og 888sport.


Ronaldo = 8,8 i gennemsnit. Højeste odds = 9,0 hos Danske spil, Bet365, Betfair, Nordicbet, Tipico og Betsafe.


Giroud = 9,2 i gennemsnit. Højeste odds = 10 Bet365 og Betfair


Griezmann = 14,1 i gennemsnit. Højeste odds = 17 hos Betfair.


Kane = 14,6 i gennemsnit. Højeste odds = 15 hos  Bet365, Betfair, Nordicbet, Tipico og Betsafe.


Lewandowski = 15,6 i gennemsnit. Højeste odds = 17 hos Bet365, Betfair og Tipico .


Morata = 18,8 i gennemsnit. Højeste odds = 20 hos Tipico og Danske spil.


Lukaku = 19,5 i gennemsnit. Højeste odds = 22 hos 888sport og Unibet.


Gomez = 26,1 i gennemsnit. Højeste odds = 30 hos Tipico.


Underdogs til gamblerne

Zlatan = 32,5 i gennemsnit. Højeste odds = 36 hos Unibet og 888sport.

Mandzukic = 31,8 i gennemsnit. Højeste odds = 40 hos Tipico

Martial = 33,5 i gennemsnit. Højeste odds = 41 hos Bet365 og Unibet.

Aduriz = 36,5 i gennemsnit. Højeste odds = 41 hos Unibet, 888 sport og Betfair.

I ovenstående tages der højde for at oddsene løbende kan have ændret sig hos de forskellige udbydere.

Undertegnet har selvfølgelig selv smidt nogle penge efter Ronaldo til odds 9,0 som topscorer.


UEFA hylder Danmark og John “Faxe” Jensen

John “thunderbolt” Jensen


UEFA hylder Danmark og John “Faxe” Jensen med flot animation og teksten “Jensen’s thunderbolt rocked Germany in ’92” .

Angribere EURO 2016

Varm op til EURO 2016 med en række mål fra turneringens bedste og mest kendte angribere

Kane, Zlatan, Martial, Griezmann, Ronaldo og mange flere har scoret fantastiske mål i løbet af sæsonen og nu er de klar til at hamre dem ind på stribe til sommerens EM-slutrunde.

Hvem tror i der bliver topscorer i årets turnering?

Muller er efter min mening et godt bud, han er altid god for Tyskland og så bliver det i øvrigt sjovt at se om Vardy kan følge op på sin vanvittige sæson når han trækker den engelske landsholdstrøje over hovedet.


EM 2016 stadium

Se alle de stadium der skal spilles på under EM slutrunden

Imens vi venter på at turneringen starter, kan vi ta’ et kig på alle de forskellige stadium der skal spilles på under slutrunden. 51 kampe fordelt på 10 forskellige stadium. Der er blandt andet blevet bygget nye stadium i Bordeaux, Lyon, Nice og Lille.